Hvad er gestaltterapi?
Jeg er gestaltterapeut og arbejder derfor med udgangspunkt i det oplevelsesorienterede og relationelle. Gestaltterapi er en oplevelsesorienteret psykoterapi, der har som mål at styrke den enkelte i at finde sin essens og sit selvværd og dermed opnå erkendelsen af sig selv som et unikt, levende og ansvarsbevidst menneske.
Gestaltterapien er holistisk, dvs. at mennesket ses som en helhed. Det vil sige, udover at arbejde med tanker, følelser og handlemønstre, er der fokus på, hvad du ser, hører, mærker og sanser kropsligt. Det viser sig ved at inddrage kroppen og dine sansninger i terapien.
Metoden er fænomenologisk
Det betyder, at jeg som terapeut forholder mig åbent og fordomsfrit til den virkelighed, du som klient lægger frem. Sammen undersøger vi virkeligheden i en kontakt, der er præget af ønsket om at hjælpe dig til bedre at forstå dig selv og dine bevæggrunde på et indsigtsfuldt plan. Kontakten vil i terapien altid tage udgangspunkt i det, der sker her og nu.
Gestaltterapiens formål er ikke at ændre dig, men at du igennem klarhed bliver bedre til at være det menneske, du allerede er.
Således beskrives det i forandringens paradoks:
"Change can only occur when one has accepted who they are, not when one seeks to become what they are not"
- Arnold Beisser, (1925-1991) professor i psykiatri ved University of California.
Jeg går som terapeut ikke ind og giver dig en analyse af, hvad dine problemer er. I stedet vil jeg møde dig åbent og nysgerrigt og støtte dig i at stole på dine sansninger og erfaringer. Fokus er på at skabe klarhed, så du bedre ser muligheder og i højere grad kan vælge at tage beslutninger, som skaber succes i dit liv.
Terapiens teoretiske ramme er eksistentialistisk
Som terapeut er jeg derfor af den overbevisning, at der findes nogle fælles grundvilkår for mennesker, som vi kan have brug for at få hjælp og støtte til at håndtere. Vi har hver især et ansvar for at skabe indhold og mening i vores eget liv, og vi må hver dag træffe valg, som har betydning for os selv og andre.
Udover gestaltterapien trækker jeg også på min mangeårige erfaring med andre terapeutiske og metodiske tilgange, når jeg fornemmer, at det kan være hjælpsomt i processen. Neden for beskriver jeg tre tilgange, som jeg anvender som en integreret del af min praksis; Metakognitiv Terapi, ACT og Mindfulness.
Metakognitiv terapi er en psykologisk behandlingsmetode, som bygger på den kognitive tilgang. Metoden er som terapiform særligt effektiv til at behandle stress, angst, depression og andre psykiske lidelser.
I modsætning til den kognitive tilgang, hvor fokus er på at omstrukturere indholdet af tankerne, er det i den metakognitive tilgang ikke indholdet af selve tanken/hvad man tænker på, der er interessant, men måden vi forholder os til vores tanker på. Det er med andre ord, hvad vi vælger at gøre med vores tanker, der har en afgørende betydning for, om vi udvikler stress, angst eller depression.
Som mennesker har vi op til 70.000 tanker om dagen og op imod 80 % af dem siges at være frygtbasserede. Det er grundlæggende den måde vores sind fungerer på. Vi kan derfor heller ikke forhindre negative tanker i at komme. Alle bekymrer sig ind imellem, men ikke alle får psykiske problemer.
I metakognitiv terapi fokuseres der på at komme ud af gruble- og bekymringsprocessen, og på mængden af tid, der bruges på at håndtere vores tanker, som ses som afgørende for oplevelsen af mistrivsel. For nogle mennesker, er det svært at lægge negative tanker fra sig, de hænger fast i disse, og bruger mange timer på at analysere og gruble over tankerne. Det kan skabe følelser af tristhed, angst eller depression.
I terapien vil vi arbejde med at blive opmærksom på, hvad dine triggertanker, der starter grublerierne, kan være, og hvordan du kan bruge mindre tid på disse. Du vil lære at håndtere negative tanker, bekymringer og grublerier, så du ikke ”går i dialog” med tankerne, men derimod lader dem være og i stedet kan rette opmærksomheden mod at gøre noget andet. Metoden vil give dig flere redskaber til at skifte fokus og se tingene på ny måde.
ACT (Acceptance Commitment Therapy) er en adfærdsterapeutisk tilgang, som kan hjælpe dig til at forholde dig anderledes til egne tanker og indre tilstande som fx stress og angst, så de får mindre indflydelse og virkning på dig, og du får mulighed for at kunne handle mere frit. Du vil blive hjulpet til at få fokus på, hvad der er vigtigt for dig, og hvilket liv du ønsker at leve ved at klarlægge mål og værdier, som du kan handle ud fra.
I ACT arbejdes der med:
ACT har en tese om at;
Vi fastholdes i smerte og lidelse, når vi forsøger at kontrollere, undertrygge, undgå indre tilstande. Og at: når begrænsende tanker og følelser mødes med accept og værdibasserede handlinger, mister de magten over os.
Inden for ACT bruges forskellige strategier til at ændre måden, du forholder dig til begrænsende tanker og følelser, så du kan få en mere hensigtsmæssig måde at forholde dig til disse på:
Acceptstrategier; handler om at møde os selv, og det der er med venlighed, forståelse og åbenhed. Hermed menes også, at smerte er et grundvilkår i livet, og at man forholder sig ikke dømmende og ikke forsøger at undgå eller bekæmpe ubehagelige tanker, følelser eller kropslige fornemmelser, men lader dem være, som de er.
Mindfulnessstrategier; handler om bevidst at rette opmærksomheden mod nuet på en ikke vurderende måde, og om ikke at hæfte sig ved og blive hængende i tanker eller ord, men bare være til stede og mærke eller sanse det, der er lige nu. Således kan vi fx observere, hvad vi har af tanker og følelser, kropslige sansninger – uden at det overvælder os, vi konstaterer blot, at sådan er det nu.
Defusionsstrategier; betyder afmontering og skal her forstås ved, at vi kan afkoble eller adskille os fra svære tanker og følelser, og begynde at lægge mærke til, at vi tænker, og hvad bevidstheden gør og rette opmærksomheden tilbage på nuet, og det der er.
Når vi er angste eller pressede, får vi ofte en følelse af at ”smelte sammen med” vores tanker og følelser. Vi bliver med andre ord tankerne og følelserne og glemmer, at det blot er tanker eller følelser, og at de ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden i nuet, og at de ikke er os.
I ACT ser man bevidstheden som bestående af to dele:
Vi kan øve os i at adskille os fra vores tanker og følelser, og lægge mærke til, hvad vi tænker og hvad bevidstheden gør. Dermed kan vi også få friheden til at vælge at gøre noget andet eller til at handle anderledes end tankerne og følelserne dikterer og i stedet rette fokus på det, som er vigtigt for os.
Mindfulness anvendes både i forbindelse med håndtering og behandling af stress, angst og depression og er en veldokumenteret metode til et sundere mentalt helbred, hvor man træner evnen til at være nærværende og til at rette opmærksomheden på det, der er lige nu.
Mindfulness i terapi og coaching
Når vi er stressede eller angste, kan vi miste kontakten til kroppen og til vores grounding, og det kan føles lidt som om, at vi er ”ude af eller ved siden af os selv”. Jeg bruger mindfulness i terapien og coachingen til at lære dig, hvordan du ved hjælp af vejrtrækning, åndedrætsøvelser og nærværs træning kan få ro i kroppen og dit nervesystem, komme bedre i kontakt med hele dig og få opmærksomhed på dine tanker, følelser og sansninger på en observerende og ikke vurderende måde. En øget bevidsthed og kontakt til dig selv, vil give dig muligheden for bedre at mærke, hvad du har brug for, hvordan du kan nære og sætte grænser for dig selv.
Mindfulness er en måde at bringe dig selv ind i nu’et og være til stede med dig selv i dit liv, hvilket kan være en udfordring i en travl hverdag, hvor sindet hele tiden er optaget af enten fortiden eller fremtiden. Du kan også bruge mindfulnesstekniker til at forebygge og håndtere stress eller til at genfinde roen og balancen og bevare kontakten til dig selv - før eller efter en travl dag. Du kan bruge vejrtrækningsøvelser i situationer, hvor du skal præstere som fx i arbejdssammenhæng, ved eksamen eller fremlæggelse eller, hvis du føler dig angst. Det kan også være, du har kropslig uro og svært ved at sove om natten. Mindfulness forbygger negative tilstande og hjælper dig til at skabe balance i hverdagen.